Økologisk bomuld er positivt for både mennesker og miljø

Bomuldstøj er noget de fleste af os bruger hver eneste dag, men mange af os ville nok tænke os om en ekstra gang, hvis vi havde mere kendskab til den vej bomulden skal for at nå hylderne i tøjbutikkerne. Konventionelt dyrket bomuld dyrkes oftest i udviklingslande, hvor produktionen er afhængig af pesticider der stammer fra petrokemikalier; kemikalier der er så giftige at de er ulovlige i mange lande, da de har enorme sundhedsmæssige påvirkninger hos de mennesker der arbejder med kemikalierne. Desværre er kemikalieindustrien en pengemaskine af format – og desværre blive penge stadig ofte værdsat højere end menneskeliv.

Hvert år er mange landmænd nødt til at forøge mængden af kemikalier på deres afgrøder, for at producere den samme mængde bomuld, udelukkende fordi skadedyrene er ved at udvikle resistens overfor pesticiderne.  Dette tvinger mange landmænd ud i en endeløs spiral af gæld – da deres udgifter til kemikalier og landbrugsmaskiner hele tiden øges – vel at mærke uden at mængden af bomld øges. Ofte kan de ikke betale for kemikalierne, da de ikke har det nødvendige overskud. I Indien er der bønder der begår selvmord på grund af denne gæld, som de ikke har mulighed for at komme ud af. Lån som for os i vesten virker som småpenge, men som udgør løn for årevis af arbejde for en indisk bonde.

Meget af den økologiske bomuld, som Love of Greens økologiske tøj er fremstillet af, stammer fra Agrocel i Indien. Agrocel giver indiske bomuldslandmænd et alternativ til den traditionelt dyrkede bomuld og hjælper dem til at blive økologiske landmænd i stedet. Agrocel har udviklet naturlige dyrkningsmetoder og naturlige bekæmpelsesmidler til at kontrollere skadedyrene. Landmændene benytter en blanding af chili, hvidløg og sæbe i stedet for dyre, og uhyggeligt skadelige kemikalier, hvilket sparer landmændene op til 3000 rupees pr. hektar.

Agrocel arbejder med over 180 små landmænd og er ved at uddanne 125 elever i de nye produktionsmetoder. Der stilles kost og logi til rådighed for produktionsarbejderne, som tjener en løn der er stor nok til at sende deres børn i skole. Kvinder udbetales samme løn som mænd – og de får betalt barselsorlov – et ellers ofte ukendt fænomen i Indien. Bønderne får pension, sygeforsikring og gode medicinske faciliteter.

Der er altså store menneskelige og miljømæssige forbedringer at vinde ved at købe økologisk tøj fremstillet af bomuld, der er dyrket efter økologiske metoder. Heldigvis bliver det stadigt nemmere at finde økologisk tøj, uden at det er hverken kedeligt eller umoderne at se på. Især økologisk tøj til damer har vundet stor fremgang, hvorimod herretøjet stadig lader vente på sig. Vi håber, at det inden længe vil blive en selvfølge for flere og flere mennesker at støtte op om den bæredygtige produktion, og vælge det økologiske tøj fremfor det konventionelt fremstillede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *