Bæredygtig Shopping – 5 Gode Råd

Den globaliserede økonomi har gjort det muligt for os forbrugere, at få hænderne i stort set alt hvad vi kunne tænke os. Og kunne vi ikke selv tænke os til det, så skal vi nok blive gjort opmærksomme på produkter, som vi slet ikke vidste vi havde brug for. Alle former for produkter transporteres hver eneste dag hele vejen rundt om jordkloden, for at lande i vores butikker, hvor vi kan slæbe flere og flere produkter hjem. Idag er der stort set ikke den ting, som ikke kan produceres billigt et sted i østen, og hvis det ikke allerede findes, så kan det skaffes på kort tid.

Tænker du på produktionsforholdene?

Der er dog adskillige negative effekter af denne brug-og-smid-væk kultur, som vi lever i, men som vi måske er ved at blive opmærksomme på; forurening, overforbrug af CO2, og grov udnyttelse af arbejdskraft. Netop produktionsforholdene er kommet mere i fokus, fordi vi tænker mere og mere over hvordan vores overforbrug er med til at skabe ulighed i verden.

De fleste ved efterhånden at tøj ofte produceres under usle forhold. Arbejderne knokler dagen lang under kummerlige forhold, ekstremt lange arbejdsdage, lave lønninger ( nogle steder få ører i timen), manglende frihed, og ofte med kontakt til sundhedsskadelige kemikalier uden nogle former for beskyttelse. Ofte får de ingen mad, og må ikke forlade deres arbejdsplads, eller tale med nogen i nærheden.

Men hvordan ved vi som forbrugere, hvilke forhold vores tøj er produceret under? Hvordan kan vi sikre os, at vi køber tøj, som er produceret under forsvarlige forhold?

Her kommer et par tips til hvordan du kan klæde dig bæredygtigt på:

  • Køb mindre tøj. Tænk over om du har brug for det du køber, og er du i tvivl så lad være.
  • Køb Fair Trade tøj. Du kan kigge efter mærker som WFTO, Fairtrade, Flo, Fairwear
  • Køb genbrug. Der findes masser af lækkert genbrugstøj og der findes også tøj, som er lavet af genbrugstekstiler, såsom genbrugt bomuld eller silke.
  • Lav en bytteklub. På den måde føles det som at få nyt tøj.
  • Køb tøj fra mærker med en social profil. Undgå dog dem, som benytter sig af “greenwashing” altså, at udgive sig for at være grønne uden reelt at være det.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *