Deodorant uden aluminium

Forleden dag var dette emne taget op i DR Kontant og jeg tror det kom bag på mange, hvor kritisk et emne det egentlig er, at stort set alle deodoranter på supermarkedernes hylder indeholder aluminium. Det var nærmest umuligt at finde en deodorant uden aluminium i de almindelige butikker.

Aluminium er kendt for at kunne forårsage nerveskader, og er også blevet sat i sammenhæng med forskellige former for kræft og andre ubehagelige sygdomme. I andre lande er der derfor blevet sat nøje grænser for, hvor meget aluminium et produkt må indeholde. Men i Danmark følger man ikke disse retningslinjer, da man ikke selv har lavet nogle undersøgelser på området endnu.

Derfor er de fleste deodoranter på markedet smækfyldt med aluminium. Selv en Änglamark deodorant, som de fleste nok vil forvente som værende kemifri, indeholder store mængder aluminium, faktisk det højeste indhold bland de testede produkter.

Jeg har tidligere været opmærksom på spørgsmålet fordi jeg har været betænkelig ved ordet ‘antiperspirant’ idet man jo reelt blokerer hudens porer når man bruger antiperspirant. Min logik siger mig, at det ikke kan være så sundt – for hvor ender sveden så henne? Og sved er vel en form for affaldsstoffer som kroppen gerne vil skille sig af med?

Omvendt, så vil jeg også gerne indrømme, at jeg hører til den del af befolkningen, som sveder ret meget. Jeg har derfor været dybt afhængig af en deo hvis jeg skulle klare mig igennem en dag uden en snert af svedlugt. Faktisk så tror jeg at jeg ligger i den lidt ildelugtende ende, hvis man kan sige det sådan, for jeg har aldrig kunne klare mig med en hvilken som helst form for deodorant, men har holdt mig til bestemte mærker, som jeg var sikker på kunne holde i løbet af en dag.

Men da for nogle år siden blev opmærksom på problemet med fx. aluminium og parabener i deodoranter, så begyndte jeg at kigge mig omkring efter en god deo uden de her farlige stoffer.

Jeg gik derfor over til at bruge deodoranter fra Weleda, som har nogle lækre sprays med diskret duft. De giver en god frisk duft, der godt kan holde en hel dag, men hvis man kaster sig ud i diverse sportsanstrengelser, så står det godt nok af.

Jeg blev derfor ret overrasket, da jeg gjorde alvor af at få lavet min egen deodorant. Den består af kokosolie og natron. Det må derfor være både den billigste deodorant – men efter min mening er det også den bedste nogensinde. Den holder virkelig svedlugten fra døren igennem lang, lang tid. Faktisk har jeg ikke oplevet at lugte af sved overhovedet efter jeg er begyndt at bruge denne deo. Ikke engang en svedig dansetime har resulteret i en snert af sveddunst. Så den vil jeg bestemt anbefale.

Det eneste du skal bruge er:

  • 2 dele kokosolie
  • 1 del natron

Det hele røres godt sammen i en skå til det har en cremet konsistens. Hvis kokosolien er meget fast så kan man varme den lidt op inden man rører det sammen.

Når det er rørt sammen til en creme, så påfører man det blot under armen med den ene finger og smører det godt ud. Det trænger hurtigt ind i huden, og man bliver ikke fedtet under armene selvom det er olie. Det har en mild duft af kokos, men hvis man vil undgå det, så kan man købe kokosolie uden duft.

Denne form for deodorant er meget drøj og kan holde længe i en lille skål med låg. Så man kan lave en portion og gemme den. Man kan sagtens starte med en lille portion. Jeg laver som regel bare af 2 spsk olie og 1 spsk natron og det holder i flere måneder.

Så hvis du vil prøve den billigste og mest naturlige deodorant der findes så prøv denne. Har du prøvet den, eller har du spørgsmål eller kommentarer, så er du meget velkommen til at give dit besyv med.

deodorant-uden-aluminium

 

 

Opdatering juli 2014:

Jeg endte faktisk med at få en form for eksem i armhulerne. Det var ikke superlækkert. Jeg måtte desværre forbi lægen og fik noget antibiotika, hvilket jeg ellers ikke bryder mig om, at tage, men det der eksem under armene havde givet en decideret betændelse, og da jeg også blev ramt af halsbetændelse oveni, så var der ingen vej udenom. Sommerperioden var heller ikke så lækker med den slags armhuler i badedragten. Efterfølgende har jeg fundet ud af at det var natron jeg ikke kunne klare under armene, og har derfor skiftet det ud med citronsaft. Jeg blander derfor kokosolie med citronsaft, og det virker også fortrinligt.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *