Fair Trade tøj er med på moden

Fair Trade tøj er endelig kommet i fremgang oplyser Fairtrade Mærket. Fair Trade tøj har længe været populært i andre europæiske lande, især i England og Holland, hvorimod Skandinavien har været lidt bagud når det gælder interessen for bæredygtig mode. Salget af tøj lavet af Fairtrade bomuld er steget markant, det endelige tal kendes ikke endnu, men det forventes at være på langt over de 15% som det samlede Fairtrade marked tegner sig for.

Den stigende interesse for tøj produceret af Fairtrade bomuld skyldes blandt andet at flere store tøjfirmaer har taget Fairtrade-certificeret bomuld med i deres kollektioner. De fører ofte Fairtrade-mærkede kollektioner ved siden af deres normale kollektioner, og mange vælger Fairtrade mærket når det hænger synligt ved siden af den øvrige kollektion.

På den måde, er det altså i høj grad udbudet som er med til at skabe efterspørgslen. Forbrugerne er tilsyneladende mere tilbøjelige til at vælge Fairtrade når de bliver åbentlyst præsenteret med muligheden. Der har igennem længere tid været forsøg på at skabe mere fokus på Fairtrade produkter, men lige netop når det drejer sig om tøj, så er det meget vigtigt at tøjet er lækkert og stilfuldt, ellers bliver det ikke valgt. Tøjet skal således ikke adskille sig fra det øvrige tøj, som findes på modescenen på det pågældende tidspunkt.

Fair Trade tøj og den lille forskel

Det er dog vigtigt at være bevidst om forskellen på tøj i Fairtrade-bomuld og Fair Trade produceret tøj. Fairtrade-bomuld henviser til, hvordan bomulden er produceret dvs. at bomuldsbønderne har arbejdet under fornuftige forhold. Men det drejer sig ikke om den øvrige produktion i øvrigt, dvs. bomulden kan sagtens transporteres videre til en fabrik, der ikke arbejder under Fairtrade forhold. Hvis man virkelig ønsker at støtte Fair Trade tøj, så skal man sikre sig at hele produktionskæden sker under rimelige vilkår. Det er nøjagtig ligesom når det drejer sig om økologisk tøj, hvor man skal være opmærksom på, om det kun er bomulden der er økologisk eller om det også er den videre produktion af tekstilerne, der også er baseret på økologiske principper, således at det færdige stykke tøj kan betragtes som økologisk certificeret.

 

Comments

  1. says

    Det er helt rigtigt at selve produktionen ikke altid er 100 % gennemført når det gælder økologi og fairtrade. ukaent københavn er et nyt brand, og er en af de eneste i Danmark der producere og lever op til alle regler og retningslinier indenfor fairtrade fashion. Vi vægter højt at tingene bliver gjort som de burde gøres.
    ukaent – Organic, Sustainable and Fair Trade

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *