Go Green – 8 Gode Tips til et Grønnere Liv

Du har sikkert opdaget at det er hipt at være grøn i disse dage – vi hører hele tiden om, hvordan verden skal blive grønnere både indenfor nyheder, teknologi, politik, skønhed og økologisk tøj. En gang imellem kommer der så et modtræk, hvor en eller anden undersøgelse forsøger at påvise, at økologi af en eller anden grund ikke er så nødvendigt alligevel. Mange gange kan man undre sig over formålet med disse undersøgelse, og betænke sig ved, hvor de stammer fra. For hvad er formålet med at underminere økologi?

Her kommer nogle gode grunde til at vælge et grønnere liv:

  1. “Grøn” mad er brændstof til kroppen – og planeten. Det bliver ofte diskuteret om, hvorvidt økologisk mad er sundere eller ej. Men én ting er sikkert; den eneste måde at undgå sprøjtemidler og kemikalier er ved at købe økologiske madvarer. Økologiske madvarer gavner derfor din egen sundhed, da du undgår at få giftige stoffer ind i kroppen. Samtidig undgår du også at disse kemikalier bruges i naturen med de miljømæssige effekter det har. Samtidig kan du også huske på de gode råd om, at spise lokalt og spise, hvad årstiden byder.
  2. Din hud er kroppens største organ – vær god ved den. Din hud er faktisk dit største organ, så tænk på, hvad du lader komme i nærheden af den. Alle de cremer og skønhedsprodukter, som vi smører os ind i bør derfor ikke indeholde stoffer, der er skadelige for os.
  3. Produktion kræver energi – vælg med omhu. Intet i denne verden kan fremstilles uden at forbruge energi og materialer. Hver eneste ting du ejer kommer et eller andet sted fra, og har et miljømæssigt fodspor. Der er brugt materialer af den ene eller den anden art, der er brugt ressourcer og energi i fremstillingen, og der er brugt energi i transporten af produktet. Tænk derfor på, hvad du køber og vælg produkter der er lavet af genbrugte materialer, økologiske tekstiler, eller andre bæredygtige materialer. På denne måde kan du være med til at forbedre de miljømæssige fodspor.
  4. Spar på energien og tænk på, hvor den kommer fra. Der findes idag masser af energisparende produkter og der er mange måder, at reducere energiforbruget i hjemmet. Ikke nok med, at energien koster penge for forbrugeren, så koster det også i det store globale regnskab. Støt derfor op om energimetoder, som ikke koster på miljøfronten. Der forskes hele tiden i vindenergi, solenergi, vandenergi etc. som er meget bedre alternativer til kulkraft og atomkraft. Vil du ikke hellere bo i nærheden af en vindmølle end et atomkraftværk?
  5. Parker bilen og hop på cyklen. Det er en god idé, at benytte andre former for transport end du måske er vant til. Mange af os starter bilen uden at tænke så meget over det, selvom de høje benzinpriser nok får flere og flere til at tænke over forbruget. Der kan spares meget ved at gå, cykle eller bruge offentlige transportmidler. Men der kommer også flere og flere biler, som bruger mindre energi eller grønnere energimetoder. Så hvis du er afhængig af en bil, så skift til en grønnere model, som enten kører længere på literen eller som også kan køre på andre former for energi.
  6. Genbrug – naturen genbruger, så du kan ligeså godt hjælpe på vej. Ligesom alt kommer et sted fra, så ender alt også et sted henne. Alting skal et eller andet sted hen, når du smider det ud. Det er derfor en god idé, at reducere sit affald så meget som muligt. Mange ting kan bruges igen og igen og kan bruges i nye eller andre anvendelsesmuligheder. Tænk derfor på, hvad du smider ud – det forsvinder jo ikke af sig selv, selvom skraldebilen henter det. Det skal et sted hen, og der bruges energi på, at få dit affald videre.
  7. Dit tøj gør en forskel for andet end dit udseende. Modebranchen er en af de mest forurenende industrier i verden. Moden skifter hurtigt, og ligeså gør mange garderober. At lave tøj handler både om materialer, energi og mennesker. Der bruges tonsvis af kemikalier i produktionen af bomuld, samt tøj farve og behandlingen af tekstiler. For ikke at nævne behandlingen af mennesker. Bomuldsproduktionen står for en meget stor del af verdens forbrug af pesticider, som havner i naturen og på din hud. Vandforbruget er ligeså enormt stort. Du kan afhjælpe belastningen af miljøet ved at købe økologisk tøj, og tøj som er fremstillet af miljøvenlige tekstiler f.eks. hamp, bambus og hør.
  8. Vand er ikke en uendelig ressource. Der er tryk på vandforbruget og vi er ikke vant til at tænke på, at vi en dag kan mangle vand. Det er dog imidlertid tilfældet i rigtigt mange steder i verden, og der kommer hele tiden flere til. Mange mennesker skal derfor dagligt spare på deres vandforbrug, og vand er en stor udgift for dem. Det er en stor udgift at rense vand, og det koster i energiregnskabet. Ligeledes bruges der enorme mængder af CO2 når der fremstilles og transporteres plastikflasker rundt i hele verden. Drik derfor vand af hanen, når du kan, og fyld en genanvendelig flaske op i stedet for at købe flaskevand. Og tænk på dit forbrug generelt – måske er det en dag dig der mangler vand.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *