Hjemmelavet Kokosolie Tandpasta

Hjemmelavet tandpasta er blevet populært de seneste år, og det er med god grund. Det er en fornøjelse at lave sin egen tandpasta, både fordi det er et rent, kemi-frit produkt, men også fordi tænderne bliver rene og man få en behagelig fornemmelse i munden.

De fleste der vælger at lave deres egen tandpasta, gør det fordi de gerne vil undgå fluor. Fluor er et mineral der siges at kunne forebygge huller i tænderne fordi det styrker tandemaljen. Tandlæger sværger til dette, og hvis man ikke ønsker at diskutere, så skal man ikke fortælle sin tandlæge at man bruger tandpasta uden fluor.

Hvorfor i alverden skulle man lave sin egen tandpasta?

Natrium Fluorid har tidligere været anvendt som rottegift, og mange vil gerne undgå dette stof, da det siges at være farligt for bl.a. knoglerne. Det skal dog lige siges, at de mængder der er i tandpasta ikke er store nok til at være decideret skadelige – men man kender dog ikke (med sikkerhed) påvirkningen på kroppen over længere tid. Man bruger jo tandpasta dagligt, og selvom man udsætter kroppen for ganske små mængder, så er det alligevel en daglig påvirkning man udsættes for.

Der er en anden type fluor, der hedder Calcium Fluorid – som bl.a. findes naturligt i drikkevand. Det er ikke den samme type fluor der tilsættes tandpasta, så det er vigtigt at skelne mellem disse to typer af fluor.

Nogle typer tandpasta indeholder stoffet Triclosan som øger holdbarheden og er bakteriedræbende. Stoffet er dog anerkendt som værende hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Hjemme hos os har vi længe brugt tandpasta uden fluor. Jeg synes, at kokosolie er genialt til mange ting. Nogle har måske læst om mine erfaringer med deodorant uden aluminium hvor kokosolien også er den bærende ingrediens. Vi har tidligere brugt Ayurvedisk Neem Tandpasta, som kan købes i helsekostforretninger da det er den tandpasta jeg synes har den bedste smag, og som også giver en lidt skummende fornemmelse i munden, som vi har været vant til fra almindelig tandpasta. Det er desuden den tandpasta uden fluor som børnene bedst har kunne lide.

Man kan nemt komme lidt i tvivl når det drejer sig om tandpasta uden fluor. Jeg har ihvertfald været i tvivl mange gange. Det var faktisk først da min ældste søn fik en fluorpensling hos tandlægen at jeg blev overbevist om at tandpasta uden fluor var det bedste for os. Tandlægen mente at han skulle have penslet sine bagerste kindtænder da han var MEGET tidlig til at skifte tænder, og tandlægens argument var derfor at han skulle have tænderne længere end de fleste, og at de derfor skulle beskyttes. Omkring en måneds tid efter begyndte nabotanden at vise sorte pletter, og begyndte nærmest at smuldre væk i et hastigt tempo. Den måtte han så have lavet, og det var hans første erfaring med bedøvelse og boring. Det ærgrede mig, da han ellers ikke havde haft problemer med den tand.

Nu laver vi så vores egen tandpasta på kokosolie, og den supplerer vi stadig med Neem tandpastaen som er mere praktisk hvis man skal på tur eller lignende. Jeg laver tandpastaen i små bøtter adgangen, og vi tager den mængde vi skal bruge med en lille ske/spatel. De duer ikke at dyppe tandbørsten i da der så vil blive overført bakterier, og det går jo ikke.

Opskrift på hjemmelavet kokosolie tandpasta:

  • 3 spsk kokosolie
  • 1 tsk natron (brug IKKE bagepulver da den indeholder syre)
  • evt. 20 dråber pebermynteolie (eller anden æterisk olie f.eks. eucalyptusolie som også er bakteriehæmmende)

Man kan variere lidt alt efter smag og behag. Hvis man ikke tåler/ønsker parfume kan man sagtens lave tandpastaen uden æterisk olie. Nogle tilsætter en lille smule salt da det har en slibende effekt (himalayasalt) og andre tilsætter lidt grøn te ekstrakt da det indeholder naturligt fluor. Man kan prøve sig frem og se hvad man har det bedst med.

Man skal dog forberede sig på modstand fra tandlægen (og andre mennesker), med mindre man har en tandlæge der er åben over for noget alternativt. Der er mange delte meninger om emnet, og nogle mener jo at man er langt ude i skoven, hvis man er bange for den lille, bitte smule fluor der er i tandpasta (for ikke at nævne de andre miljøbelastende stoffer) men jeg vil opfordre til, at man gør hvad man hver især finder rigtigt. Videnskab.dk har offentlig gjort en artikel om hjemmelavet tandpasta, hvor det slås fast at fluor er nødvendigt og hvor eksperterne er enige i, at at “det sundeste og bedste for ens tænder er en fluortandpasta.” Jeg er dog en enkelt gang stødt på en tandlæge, der erkendte, at det vigtigste er at man sørger for at børste skidtet væk fra tænderne og fra mellemrummene mellem tænderne, hvis man vil beskytte sine tænder mod caries.

Så meningerne er meget delte, og man må gøre sig sine egne erfaringer hvis man har lyst til at prøve noget andet end almindelig tandpasta. Om ikke andet, så kan man jo altid vælge en gylden middelvej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *