Problemet med Bomuld – Økologisk bomuld i krise

Landbruget er i krise, og mange af de varer som vi indtil nu har taget for givet bliver dyrere og dyrere. Korn, mel og brød er påvirket af de stigende fødevarepriser, og vores brød bliver hele tiden dyrere og dyrere.

Det samme gælder faktisk bomuld. Der er priserne også på vej i vejret, og mange tøjfirmaer begynder derfor at tænke i nye materialer.

Som nævnt i et tidligere indlæg, så er økologisk bomuld måske ikke helt så bæredygtigt som navnet antyder. Bevares, det er naturligvis langt mere bæredygtigt end almindelig bomuld, fordi der ikke benyttes nogen former for kemikalier i noget som helst led af produktionskæden. Men der bruges til gengæld rigtig meget vand for at dyrke bomuldsplanterne.

Så måske er det tid til nye og mere miljøvenlige tekstiler?

Prisen på bomuld er højere end nogensinde før

Prisen på et halvt kilo bomuld er nu dyrere end nogensinde før, og er i starten af 2011 nået helt op på $2, svarende til lidt over 10 kroner. Den økologiske bomuld er således endnu dyrere, idet den er baseret på prisen på almindelig bomuld, men altid et niveau højere.

Prisstigningerne er et direkte resultat af stigende efterspørgsel i Kina, samt oversvømmelserne i Australien og Pakistan, hvor en stor del af bomuldsproduktionen er gået tabt, samt tørke i Rusland. I Indien, som er et af de lande der producerer mest økologisk bomuld, er der indført en strengere kontrol, for at øge sikkerheden af den økologiske produktionskæde. Dette har lagt pres på priserne på bomuld fra Indien.

På en messe for økologi mødte jeg producenter, som alle lider under de stigende priser. Priserne er fastlåst på et meget højt niveau, og det er derfor svært at følge med, da forbrugerne samtidig efterspørger økologisk tøj, men ikke ønsker at give så høj en pris. Økologisk bomuld er derfor årsag til at økologisk tøj bliver dyrere. I den lange ende, er det med til at sænke udbudet af økologisk tøj, hvilket jo er en helt forkert retning at tage.

Dette skaber stor usikkerhed for både bønder, producenter og forbrugere. Så længe priserne stiger ser fremtiden for økologiske bomuldsbønder samt producenter ikke helt så lys ud – selvom der er stigende efterspørgsel efter økologisk bomuld. Det hænger ikke sammen.

Tekstilproducenter og tøjfirmaer går derfor nye veje, og leder efter nye alternativer til økologisk bomuld. Dette har banet vejen for nye typer af miljøvenlige tekstiler, hvoraf bambus er en af de helt store spillere. Der laves også tekstiler af blandingsprodukter, hvor økologisk bomuld iblandes andre fibre såsom bananfiber, eller Tencel og Lyocell, som er en regenereret fiber skabt af en form for cellulose udvindet af træer.

Især Japan er igang med at eksperimentere med nye typer af miljøvenlige materialer, for at kompensere for de høje priser på bomuld. Der udvindes nye former for fibre af bambus, hør, hamp, soya, majs, sukkerrør samt bio-polyester. Materialerne Tencel og Lyocell er kendt for deres blødhed, og fleksibilitet og er tekstiler, som vinder popularitet især hos kvinder, som falder for det bløde stof.

Derudover er der også mange firmaer, som er begyndt at bruge genanvendte tekstiler. Man kan således finde tøj af genbrugt bomuld, silke og polyester.

Så det bliver spændende at se, hvor den økologiske modeverden er på vej hen, og om bomuldspriserne finder et mere fornuftigt niveau igen.

(Kilde: Ethicalfashionshow.com)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *