Så fik vi lavet højbede af pallerammer

Efter at vi flyttede i nyt hus sidste sommer så har der selvsagt været en hel del arbejde. Efterår og vinter er primært blevet brugt indendørs, så da foråret bankede på, så var det tid til at komme igang i haven. Vi har en grund på en rimelig størrelse, ikke for stor og ikke for lille, hvilket passer os meget godt. Der er plads til børn, hønsehus, drivhus og køkkenhave og mere til.

wpid-20140501-143546-1024x768

Da vi flyttede ind bar haven præg af at de tidligere ejere havde haft en forkærlighed for stedsegrønt. Haven var primært fuld af thuja, buksbom og kristtjørn. Der var endda stedsegrønt i de store potter. Der var et enkelt æbletræ og en mirabelle men ellers ikke andet med spiselig værdi. Så det var noget vi gerne ville igang med da vi er mere til nyttehaver end prydhaver.

Der var desuden et drivhus i en pæn størrelse fyldt med vindruer. Der kommer rigtig mange druer og de er søde og saftige, så det er lækkert. Og der er masser af plads til at dyrke grøntsager i drivhuset også. Men på plænen valgte vi at lave højbede i træ af gamle pallerammer.

Højbede i haven

For at organisere pladsen mest muligt så valgte vi at få lavet højbede. Højbede gør det nemt at holde styr på køkkenhaven, og så ser det også pænt ud, synes jeg. Jeg kan også godt lide en vild køkkenhave, men det kommer hurtigt til at se lidt rodet ud. Så for at få mest muligt styr på det, så har vi valgt at bygge højbede af pallerammer.

Det er ret nemt at lave højbede af pallerammer, da pallerammerne allerede er samlet, så man behøver egentlig ikke gøre noget særligt ved dem. Vi har valgt at sætte nogle af dem dobbelt for at lave et højt højbed til rodfrugter og porrer, men vi har også ladet nogle af højbedene stå som enkeltrammer, hvor vi har sået salat, radiser, kål og spinat.

Vi har fyldt vores højbede op med pottemuld og lidt kompost, hvilket giver en blød og gennemarbejdet jord at dyrke i. Vi har foret siderne med lidt plast, men har ellers ikke gjort noget andet. Man kan også fore med en fibertex dug så man undgår ukrudt.

Nogle vælger at male deres højbede så de ser pænere ud, men vi har ladet dem stå som de var. Ulempen ved dette er så, at højbede i træ ikke vil holde så længe, som hvis man maler dem med træbeskyttelse. Jeg har dog ikke lyst til at lade mine spiselige grøntsager komme i nærheden af træbeskyttelse lige nu. Jeg har dog planer om at give dem noget linolie som kan beskytte mod vind og vejr.

Man kan købe pallerammer mange forskellige steder efterhånden både i forskellige byggemarkeder og i online butikker. Det er smart at købe dem online så man slipper for transporten. Vi fandt også nogle billige og brugte pallerammer i Gul og Gratis men der er rift om dem i forårssæsonen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *