Tips til at videregive en øko-venlig tankegang til børnene

Det kan være en god idé, at være med til at give dine børn en øko-venlig tankegang fra barnsben, således at økologi og miljøvenlighed er en helt naturlig ting i daglidagen for børnene. På den måde, er der gode chancer for at det vil ligge helt naturligt for dine børn at foretage valg i livet som viser hensyn til miljøet og planetens sundhed.

Det er derfor vigtigt, at tale med børnene om miljøvenlighed og bæredygtighed. For at gøre det interessant kan du finde på måder, hvorved det bliver sjovt og spændende at tale om hvordan vi passer på miljøet. Her kommer en række tips til, hvordan miljøvenlighed kan gøre hverdagen lidt sjovere. Skriv meget gerne kommentarer med dine egne tips.

  • Genbrug. Lej med genbrug og slip kreativiteten fri. Glas, papir og plastik kan blive brugt igen, og i kan sammen finde på nye og sjove ting, som i kan lave af materialer, som ellers ville blive smidt ud. Involver også børnene i at sortere, hvad der skal genbruges og hvad der ikke skal. Tag en tur på genbrugsstationen og aflever alle de ting, som kan genbruges, men som i ikke selv vil bruge igen.
  • Plant et træ. At plante træer er en fornøjelse og det er spændende at følge væksten. Træerne hjælper til med at rense den luft vi indånder.
  • Anlæg en nyttehave. En nyttehave er rigtig spændende for børn idet de lærer en masse om naturen, og så er det meget miljøvenligt at dyrke madvarerne selv. Det er alle dage sundt for børn at lære hvor tingene kommer fra.
  • Beskyt dyrene. Det er en god idé at lære børn at have respekt for dyrenes liv. Mange børn synes det er sjovt at slå små dyr i stykker f.eks. snegle, men det er en god idé at tale om deres værdi således at børnene vokser op med respekt for naturen og dyrenes virke. Det hele hænger sammen i et stort økosystem, så tal om sneglene, hvad de lever af, hvad deres funktion er osv. På den måde opfordrer du børnene til at have respekt for naturen på flere planer, samt at forstår naturens cyklus.
  • Tal om luftforurening. Forklar hvorfor det er bedre at lade bilen stå, og gør andre former for transport til et naturligt valg for dit barn.
  • Spar på vandet. Giv dit barn gode vaner fra starten. De fleste børn elsker at lege med vand, men giv barnet en balje i vasken eller sæt bundproppen i, så vandet ikke bare løber direkte i afløbet. Forklar at brusebade er mere miljøvenlige end karbade, og undlad at fylde badekarret helt op hver gang. Sørg for at barnet husker at slukke for vandet når i børster tænder.

Når barnet hører dig fortælle historier om fordelene og ulemperne ved vores forurening, vandspild, madspild og hvordan det har en effekt på mennesker andre steder i verden eller på miljøet, så bliver det ofte nemmere at forstå vigtigheden af en øko-venlig tankegang. Det kan måske godt være svært, eller det kan virke umuligt at forklare på en måde, hvorved børnene forstår det, men det gavner sig alligevel i den sidste ende. Det er de små ting i hverdagen der tæller – og det er på den måde de gode vaner skabes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *