Nu er det ved at være tid til den store Danmarksindsamling, hvor der samles penge ind til nødlidende i Afrika. Her dykker de fleste danskere i lommerne, og giver et bidrag. 12 humanitære organisationer sørger for at pengene bliver brugt på humanitære projekter i Afrika.
Det er helt fantastisk så mange mennesker som bakker op om det. Privatpersoner har også mulighed for at danne deres egne indsamlinger, hvilket resulterer i mange spændende initiativer rundt omkring.
Men så er der så lige COOP. Supermarkedskæden ønsker naturligvis også at bakke op om Danmarksindsamlingen, men ser samtidig sit snit til at få tjent nogle penge samtidig.
Det i sig selv er jo ikke noget nyt, og det ses ofte mange steder, at man kan købe et produkt til x antal kroner hvoraf xx antal kroner så går til Afrika. Hensigten med disse tilbud er så mange gange, at man håber på et decideret mersalg af det pågældende produkt, således at man til slut ender med en højere profit, end hvis man ikke havde kædet det sammen med en indsamling til Afrika. Mange firmaer bruger f.eks. denne metode til at finpudse deres etiske profil en anelse.
COOP vælger så at benytte denne metode til at få solgt nogle ekstra plastikposer. Og så oven i købet til overpriser. En plastikpose, som normalt koster kr. 3,- sælges nu til kr. 5,- og der går så kr. 2,- til Danmarksindsamlingen. COOP vælger altså et produkt, som de fleste af os godt ved vi skal minimere vores brug af, så lægger i 2 kr. oven i prisen og så forsøger de så at sælge så mange som muligt.
Det kan muligvis have noget at gøre med, at COOP har oplevet et fald i salget af plastikposer de seneste år. Heldigvis er flere og flere mennesker jo blevet opmærksomme på, at det ikke er en ret god idé at købe plastikposer i supermarkederne, og man ser efterhånden rigtigt mange mennesker pakke deres varer ned i medbragte genanvendelige indkøbsposer. Mange supermarkeder sælger også indkøbsnet, så hvis man har glemt at få et med hjemmefra, så kan man købe et som ikke går i stykker og som man kan bruge igen og igen.
Men COOP vælger altså at give salget af plastikposer et ordentligt spark her i forbindelse med denne indsamling til Afrika. I mange af COOPs butikker har de oven i købet fjernet de almindelige plastikposer, således at kunden ikke længere har mulighed for at vælge hvilken plastikpose de ønsker at købe. Og her hopper kæden altså af for mig; hvis COOP gerne vil støtte Danmarksindsamlingen, hvorfor sælger de så ikke et produkt som har en lille smule relevans i forhold til at gøre verden til et bedre sted?
Hjælper man Afrika ved at købe en plastikpose til overpris?
Hvis du spørger COOP, så er svaret ja! På FDB’s hjemmeside kan du læse om, hvordan du kan hjælpe Afrika når du handler. På COOP’s hjemmeside kan man læse om, hvordan de sælger plastikposerne fra 1. januar 2012 og frem til indsamlingsshowet på DR den 3. februar. De skriver at salget af plastikposer kan løbe op i op imod 3 mill. kroner.
Men det som er værd at bide mærke i, i denne sammenhæng er, at COOP giver ikke selv penge i denne forbindelse. I en artikel på b.dk med titlen Coop tjener på indsamling til børn i Afrika oplyser Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, at COOP i denne forbindelse ikke selv bidrager: “Vi giver ikke penge. Sidste år rundede FDB beløbet op, men vores bidrag er distributionen og markedsføringen af posernene”. Jens Juul Nielsen ønsker ikke at oplyse hvor mange penge COOP tjener på salget af plastikposer, men han oplyser gerne at salget af plastikposer er en overskudsforretning.
Husk alligevel dit indkøbsnet når du handler i COOPs butikker
Salget af plastikposer giver altså overskud, og COOP bidrager ikke selv til det beløb, der afleveres til landsindsamlingen på landsdækkende tv. Sidste år blev der ifølge COOP solgt 683.862 poser. FDB rundede beløbet op til 1.701.636 svarende til antallet af medlemmer i FDB. COOP kunne således overrække en check på kr. 1.701.636 til landsindsamlingen til Afrika på landsdækkende tv. Her får de så lidt ekstra point ind på goodwill kontoen samtidig med at de selv har nydt ekstra profit. Det er altså en ren win-win situation for COOP og Afrika på samme tid. Men hvad med miljøet?
Love of Green vil bestemt gerne bakke op om landsindsamlingen til Afrika, og jeg handler også selv i COOPs forretninger – men det skal dog helst være uden at gå for meget på kompromis med miljøvenligheden. Og jeg vil defor helst undlade at koble landsindsamlingen sammen med brugen af plastikposer. Jeg ville derfor ønske, at rigtigt mange mennesker stadig tager deres genanvendelige indkøbsnet med når de handler hos COOP i januar.
Man kan jo ligeså godt fortsætte med at bruge et miljøvenligt indkøbsnet og så give 2 kr. ekstra når man bidrager til landsindsamlingen.