Its Hip to be Green

Der er ingen tvivl om, at det bliver mere og mere hipt at være “grøn”. Flere og flere virksomheder bliver mere bevidste om at udvikle en grøn profil, på den ene eller den anden måde. Netop indenfor modeverdenen dukker der hele tiden nye navne op under kodeordene økologi, fairtrade, bæredygtig, miljøvenlig, naturmaterialer osv. Og det er jo fantastisk fordi det i sig selv betyder at forbrugerne har stigende interesse for bæredygtige varer.

Men indimellem støder vi på “det grønne dilemma” indenfor bomuldsverdenen. Mange virksomheder indenfor tøj og tekstilbranchen skelner mellem Fair Trade produktioner og så de produktioner der stammer fra “grønne initiativer” såsom brugen af økologisk bomuld og andre økologiske fibre.  For nyligt læste jeg en artikel omkring bæredygtig mode, som tydeligt gjorde brug af dette skel og konkret havde et F for Fair Trade og et Ø for økologi ved hvert produktfoto der indgik i artiklen. Der var kun et eller to fotos der have fornøjelsen af at blive tildelt et FØ. Og det synes jeg ærlig talt var for lidt, hvis man skal profilere sig som bæredygtig.

Med “det grønne dilemma” menes derfor, at hvis et firma producerer bæredygtigt tøj af bomuld, hvorfor så ikke gå hele vejen? Er det bæredygtigt, hvis en tøjkollektion er produceret hos Fair Trade producent i Kenya, der arbejder for uddannelse af forældreløse børn, men som så er produceret af traditionelt dyrket bomuld, med alle de kemikalier og pesticider som det indebærer? Er det økologisk, hvis man producerer babytøj af bomuld der er dyrket efter økologiske metoder, men som senere i produktionskæden er indfarvet med tekstilfarve fyldt med tungmetaller og azofarvestoffer. Kan man kalde sig “Fair” hvis man støtter op omkring eksistensen af de store kemikalieproducerende firmaer som promoverer og sælger giftstoffer til bønder i de fattigste dele af verden.

Er det Fair Trade udelukkende fordi der er betalt en højere pris til producenten, uanset at bønderne og deres familier lever og arbejder under påvirkning af skadelige kemikalier, som forurener deres jord og deres vandforsyninger?

Hos Love of Green har vi valgt at “gå hele vejen” og være tro til vores visioner omkring Fair Trade og økologi. Vores bomuldsvarer er certificerede Fair Trade og økologiske og kan således få både et F og et Ø. Vi mener, at det er gjort halvt hvis en bluse er fremstillet af økologisk bomuld på en fabrik, hvor der indgår børnearbejde. Eller hvis man bruger traditionel kemikaliefyldt bomuld i en Fair Trade produktion. Det kan dog være særdeles svært og det er ikke altid nemt at få kabalen til at gå op. Derfor har vi hos Love of Green valgt at starte op med få men gode producenter og leverandører – og så udvider vi i takt med at udbud og efterspørgsel stiger. Dette valg har vi gjort, fordi vi gerne vil være tro overfor vores egne overbevisninger. Og endnu vigtigere – vi vil gerne være tro overfor vores kunder, som skal finde vej gennem en hastigt voksende jungle af grønne firmaer.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *