Vi taler ofte om vigtigheden ved at købe økologisk frugt og grønt, men noget der ofte overses er vigtigheden ved at købe økologiske krydderier. Krydderier er ofte noget vi bare griber ud efter på supermarkedets hylder – og i og med, at vi ikke bruger ret store mængder, så tænker vi måske ikke over om krydderierne er økologiske eller ej.
For mange mennesker er krydderier blot noget der står i køkkenskabet. Vi tænker muligvis ikke over dem med mindre de står i opskriften. Krydderier har lang holdbarhed, så nogle af dem kan måske stå i køkkenskabet i årevis uden at blive brugt, lige indtil vi en dag støder på en opskrift der kalder på den bestemte pose der står ovre bagerst på krydderihylden. Og så kan det måske virke ret ligegyldtigt om der er økologi mærke på eller ej.
Hvorfor skal man så købe økologiske krydderier?
Ved at købe økologiske krydderier kan du faktisk omdanne din krydderihylde til en form for “medicinskab”; oprindeligt set blev urter og krydderier brugt med terapeutisk formål. Hippokrates, som anses som værende lægekunstens fader blev berømt for disse ord: “Lad din medicin være din mad og din mad være din medicin”. Krydderurterne var en stor del af lægevidenskaben i Hippokrates’ tid, og naturen spillede i det hele taget en stor rolle i helbredelse af sygdom og ubalancer. Med den moderne lægevidenskab har vi langsomt fjernet os mere og mere fra fødevarernes rolle og indvirkning på helbredet. Men med små eller store valg i hverdagen, kan vi faktisk gøre noget godt for både krop og sjæl ved at have mere fokus på de fødevarer vi indtager.
Økologiske krydderier er rene, og dyrket uden sprøjtemidler. Et krydderi som gurkemeje, er i de seneste år kommet i fokus som lidt af et superfood, der siges at have mange positive effekter på helbredet. Gurkemeje er egentlig en lille rod, der vokser under jorden. Når denne rod tørres og pulveriseres får man det kraftigt orangefarvede pulver, som vi kender som tørret gurkemeje. En ikke-økologisk dyrket gurkemeje kan have rester af pesticider i sig, hvis den er dyrket i jord der behandles med kunstgødning og kemisk insektbekæmpelse. En økologisk dyrket gurkemejerod vil ikke have rester af disse midler i sig. Der er i EU kontrol med indholdet af pesticidrester i alle former for frugt og grønt, men da mange af disse kontroller blot er stikprøvekontroller, så kan man ikke altid være helt sikker på, om grænseværdierne overholdes. Det kan man hvis man køber økologiske krydderier.
Udover dyrkningen, så undergår krydderier også forskellige former for behandling. De skal tørres, nogle skal fermenteres, konserveres, pakkes mm. Da krydderier ofte har en meget lang rejse foran sig inden de lander i vores supermarkeder, så skal de også behandles således at de ikke angribes af skadedyr, svampesporer, bakterier mm. Økologiske krydderier bliver ofte dampet for at slå bakterier og svampesporer ihjel, hvor ikke-økologiske krydderier ofte bliver kemisk behandlede. Det kan f.eks. gøres ved at bruge gasarten Ethylene oxide som desværre nogle gange efterlader nogle rester i det færdige produkt.
Hvis man derimod køber økologiske krydderier, kan man undgå disse kemiske stoffer og behandlingsmetoder – og man vil således få et renere slutprodukt som man kan berige sin madlavning med. Næringsstofferne i økologiske urter og krydderier vil være mere intakte og vil tilføje mere næring i madlavningen.
Kan man smage forskel på økologiske krydderier eller ej?
Det er nok et individuelt spørgsmål. Nogle vil hævde at de kan smage forskel, andre vil hævde at det kan man ikke. Som med alle andre former for fødevarer, så er det subjektivt, og vi kan ikke give et endegyldigt svar.
Tager man et krydderi som f.eks. kanel – så har man flere forskellige typer af kanel at vælge imellem. Ceylon kanel, kaldes også ægte kanel – og er den oprindelige form for kanel. Så har man også Cassia kanel, som er barken af et træ der er beslægtet med Ceylon kanel, men som er væsentlig grovere og ikke lige så delikat. Cassia kanel har en kraftigere smag med færre smagsnuancer. Men træet er nemmere og billigere at producere, og derfor er cassia-kanel billigere end ægte kanel. Cassia kanel har et højere indhold af kumarin, som er et stof der er giftigt i større mængder, og derfor ser man nogle gange produkter der tilbagekaldes, ligesom det frarådes at indtage ret store mængder af denne type kanel. Disse problemer kan man undgå ved at købe ægte Ceylon kanel, som dyrkes på Sri Lanka.
Smagen af kvalitet og gode råvarer
Noget der dog uden tvivl påvirker smagen af den færdige mad, er kvalitet og gode råvarer. Så selvom det måske ikke er selve økologien der giver den gode smag – så hængder kvalitet og økologi nogle gange sammen (ikke altid selvfølgelig) så hvis man går efter kvalitet så vil økologi i mange tilfælde være en ekstra bonus.