Skal juletræet være grønt i år?

Så er julen ved at være over os igen, og det er tid til at pynte hjemmet. Men man skal ikke være meget miljøbevidst for at begynde at spekulere lidt over vores tradition med juletræet.

Og her kommer dilemmaet; kan man virkelig være bekendt at hugge en træstamme over år efter år, for derefter at skaffe sig af med det visne træ – alt imens man samtidig forsøger at leve så grønt som muligt i det daglige?

Det harmonerer ikke helt, men det kan være svært at finde på et alternativ, og det er nu engang også svært at holde jul uden et juletræ med mindre man er meget alternativt anlagt.

Men hvad gør man så? Man er nødt til at overveje fordelene og ulemperne ved de forskellige muligheder, så man kan træffe det valg man føler er bedst. Her kommer nogle af de mest umiddelbare fordele og ulemper ved juletræer:

Det kunstige juletræ:

Fordele:

 • Du kan købe juletræet én gang, og kan bruge det igen år efter år. Du sparer penge på juletræer i forhold til at købe et juletræ hvert år.
 • I og med at du bruger samme juletræ hvert år bidrager du ikke til træfældning.

Ulemper:

 • De fleste kunstige juletræer indeholder PVC. PVC er ikke nedbrydeligt og under produktionen af PVC frigives der dioxiner, som er nogle af de farligste kemikalier i verden.
 • Selvom man i realiteten kan bruge et kunstigt juletræ i mange år, så har de fleste kunstige juletræer rent statistisk set kun en levetid på 6-9 år, hvorefter de bliver smidt ud.
 • Nogle kunstige juletræer indeholder bly som erstatning for PVC. Bly er dog ikke en hensigtsmæssig erstatning da det kan udgøre en helbredsmæssig fare, især for små børn.
 • Kunstige juletræer skal både produceres og transporteres for at nå frem til juleaften. De fleste kunstige juletræer produceres i Kina, og skal således rejse langt for at nå frem til jul.

Det “ægte” juletræ:

Fordele:

 • Træer er gode for miljøet idet de producerer oxygen og er med til at reducerer Co2-niveauet mens de gror.
 • Juletræer gror i plantager, hvor der plantes nye træer hele tiden. Selvom træerne bliver fældet kommer der således nye til hele tiden.
 • Juletræet kan gøre nytte efter brug – du kan sørge for at det ikke går til spilde. Brug det f.eks. i brændeovnen, eller lad det blive til barkflis som du kan bruge i haven.
 • Det er nu muligt at købe økologiske juletræer, hvor der ikke er brugt sprøjtemidler i dyrkningen.

Ulemper:

 • Juletræer sprøjtes for det meste med pesticider for at undgå skadedyr, og gødes med kunstgødning. Når vi køber juletræer går vi efter de flotteste og ingen ønsker at have et juletræ som er præget af skadedyr eller sygdom. Derfor bruges der ofte skappe kemikalier for at holde udyr og sygdomme væk, og disse kemikalier ender i naturen.
 • Juletræer er ofte forbundet med en del transport. I Danmark har vi masser af juletræer, men mange andre steder gror der ikke juletræer, og de skal derfor transporteres lang vej for at nå frem, hvilket medfører en del forurening.

Tag din beslutning?

Når ud har overvejet fordelene og ulemperne, så er det tid til at tage en beslutning. Skal det være ægte, kunstigt eller er der andre muligheder? Er der en juletræsplantage i nærheden af hvor du bor, så kan du tage ud og besøge dem og høre mere om, hvordan de praktiserer, og om de bruger pesticider og gødning. Find ud af hvor du helst vil handle, ligesom når du køber madvarer. Hvis du har et kunstigt træ, som du gerne vil af med, så giv det til genbrug eller giv det til nogle som kunne få glæde af det istedet for at smide det ud.

Hjemme hos os, har vi de sidste par år haft et juletræ i potte. Godt nok er de mindre end det man normalt forbinder med et juletræ til stuen, men det har passet os fint. Enten kan det plantes ud bagefter eller det kan også overleve i en potte og bruges igen året efter. Vores er nu plantet ud i baghaven hvor det kan få lov at vokse sig stort og stærkt. Man kan også købe miljøvenlige juletræer der er dyrket uden sprøjtemidler, se f.eks. hos juletræ.net Hvilke overvejelser har du gjort dig med hensyn til årets juletræ?

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *