Ofte så finder vi på den ene eller anden undskyldning for ikke at vælge de økologiske madvarer. Selvom vi godt kender konsekvenserne, så er det for mange et faktum, at pengepungen vinder over fornuften. Selvom økologiske madvarer stadigvæk nogle gange er lidt dyrere, så kan det ses som en investering. En investering i sundhed – både egen og den fælles.
Hvis du gerne vil opnå en større enighed mellem pengepung og ideologi, så er der nogle veje til at få råd til flere økologiske madvarer og samtidig få pengene til at række lidt længere. Her kommer der 5 tips om genveje til billigere økologiske madvarer:
- Køb sæsonens frugt og grønt. Det er her de er billigst. Tag på dit lokale grøntmarked og lad dig friste af de friske frugter og grøntsager hos den økologiske bod. Her kan du få frugt og grønt til priser der er billigere end de er udenfor sæsonen. Når det er sæson for økologiske bønner, så køb ekstra ind og giv dem et hurtigt opkog og læg dem derefter i fryseren. Herefter kan de holde sig længe og du har frosne økologiske bønner klar til brug. Når det er sæson for økologiske frugter og bær, så læg dem også i fryseren, så har du altid til en smoothie i løbet af efterår og vinter.
- Planlæg dine madindkøb. Hvordan er dine vaner når du køber ind? Holder du dig til en indkøbsliste eller hiver du blot varer ned i vognen? Du kan spare mange penge ved at undgå impulsindkøb. Hvis du laver en madplan og handler ind efter den, så kan du handle stort ind én gang om ugen, istedet for at impuls shoppe én gang dagligt. På den måde sparer du penge, og du kan bedre prioritere at handle økologiske madvarer.
- Dyrk dine egne grøntsager. Hvis du har en have, så kan du lave en nyttehave. Har du ikke så meget plads, så kan du lade blomsterne lade livet til fordel for nyttehaven, som du kan nyde resten af året, hvis du fylder fryseren med dine hjemmedyrkede råvarer. Frys, sylt og henkog – og nyd dine hjemmedyrkede grøntsager med god samvittighed.
- Gå på nettet. Der findes efterhånden mange steder på internettet, hvor du kan bestille økologisk frugt og grønt. Nogle leverer til døren, andre tilbyder afhentning. Uanset hvad du vælger, så er der penge at spare ved at få handlet samlet ind på en gang i forhold til at købe ind til 1-2 dage ad gange. Du er således nødt til at planlægge din madlavning og tænke lidt frem i tiden, så du får brugt alle grøntsagerne mens de er friske.
- Tænk kvalitet fremfor kvantitet. Går du tit efter supermarkedernes tilbud? Og ender du ofte med at smide rester ud? Så er du ligesom rigtig mange andre danskere. Vores madspild er enormt og supermarkederne bugner med massetilbud. Tager du tit 3 pakker pålæg på tilbud blot for at opdage at du har sparet kr. 1,95 eller 2 agurker for at se på bon’en at du har sparet kr. 0,85? Det sker for rigtigt mange fordi de gule tilbudsskilte lokker os til at købe mere end vi egentlig har brug for. Hvis vi skærer ind til benet og køber det vi har brug for, i stedet for at købe 5 liter cacaomælk og 4 poser chips, så kan budgettet automatisk give luft til flere økologiske varer. 1 pakke økologiske småkager rækker måske ikke lige så langt som 4 pakker almindelige, men til gengæld er de lækrere 🙂